Magyarán megmondva...

Jöttünk, láttunk, lefordítottuk - és ettől kezdve nincs felfordulás.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rovatok

Értesítések

Régebbi bejegyzések

Hasznos oldalak

2007.10.27. 02:15 - ssybaf

Ha valaki nem ismerné a lenti néhány oldalt, akkor annak mindenképpen ajánlom a figyelmébe. Igyekeztem összegyűjteni azokat az oldalakat, amiket én állandó rendszerességgel használok a munkámhoz, és talán nektek is segíteni fog.

Szégyellem feltételezni, hogy van olyan ember, aki nem ismeri a wikit, de hátha mégis van, és mivel ez a legfontosabb eszköz, ha ismeretekre és információra van szükségünk, ezért most itt első helyen említem meg. Az angol oldal most valami két millió szócikk fölött jár, a magyar nyilván szerényebb a maga 75.000 szócikkével, de így is vaskos. (Mondjuk ha nem lenne ingyenes az egész wiki, akkor nem lenne rossz piac angolról magyarra fordítani...) Egyes helyeken lehet hallani mindenféle mendemondákat a wiki megbízhatóságáról, ezzel kapcsolatban ideollóznék egy rövid idézetet, ami szerintem nagyon jól összefoglalja a helyzetet.

Aggodalomra pedig semmi ok. Egyrészt attól, hogy 16 000 szócikk teljesen hamis, még az egész lexikon hiteles lehet - és a csaló által szerkesztett, kezelt szócikkek sem rosszak. Másrészt a Wikipedia átlagos hitelessége, aminek "mértéke" egyébként is rendkívül nehezen számszerűsíthető, mit sem változik attól, bármennyit vagy bármit ír róla a média. Szisztematikus munkával persze lejáratható: például fel lehet kutatni kereskedelmi cégek nyilvánvalóan reklámcélból fenntartott bejegyzéseit. Az ismeretek legtöbbje példamutató módon tárgyilagos és pontos adatokat tartalmaz. Fel lehet mutatni hibás bejegyzéseket - amelyeket ennek hatására azonnal ki fognak javítani.

Gondolom, olyat már senki sem csinál, hogy ha nem tud egy szót, akkor leveszi a polcról a szótárat. Nekem ugyan van valahol egy vaskos Országh féle szótáram, de gyakorlatilag csak hagyománytiszteletből, mivel a neten számos ingyenes szótár vár ránk. Ebből a legismertebb - nyilván nem véletlenül - a Sztaki szótára. Külön ínyencség, hogy nemcsak angolul tud, és ha megkérjük, akkor beszél is, bár igaz, eléggé kappanhangon. Vannak különböző letölthető és telepíthető ingyenes szótárak is, de gyakorlatilag a Sztaki mellett nem éri meg ilyesmikkel bíbelődni. Éjszakai baglyoknak mondom, hogy én úgy tapasztaltam ki, hogy hajnal 4 körül egy 10-15 perces időtartamra nem működik a Sztaki szótár, elképzelhető, hogy a szerver karbantartása miatt. A Sztaki szótárnál egyébként vicces és jó kedélyű fiúk dolgozhatnak, ahogy néhány megnyilatkozásukból ez kitűnik.

A guglit sem kell bemutatni nyilván senkinek, de van két olyan funkciója, amit talán kevesen ismernek. Az egyik az, hogy képekre is tud keresni, például a flare nut wrench" szerinte így néz ki. Ha ezt a funkciót akarjuk elérni, akkor a szövegmező feletti Images menüpontra kell kattintani. A másik praktikus gugli-trükk a define: előtag megadása a keresési mezőben. Ezzel különböző online lexikonokban és enciklopédiákban végeztethetünk keresést az adott kifejezésre (többek között a wikiben, és mellette még kismillió másban). Például ha azt kérdezzük guglitól, hogy define: torque wrench, akkor ő erre ezt válaszolja.

Azért is írtam ilyen sorrendben ezt a három eszközt, mert ha egy kifejezéssel elakadok, akkor én ilyen sorrendben szoktam segítségért kiáltani. A Sztaki segítségével össze lehet hozni egy kifejezésre valamilyen nyersfordítást, aminek a legtöbb esetben nem sok köze van a magyar megfelelőhöz. Ezt követően ha szerencsénk van, akkor van ilyen, vagy ezt tartalmazó szócikk a wikin. Ha ez sem jön be, akkor még mindig ott a gugli, ami gyakorlatilag az egész netet feltúrja. Viszont a gugli elég vegyes dolgokat dobál össze, főleg a képeknél szoktak teljesen idegen találatok jönni. Viszont nekem a három kombinációjával eddig még gyakorlatilag mindent sikerült kinyomoznom.

Meg kell még említenem a ProZ enciklopédiáját is. Bár igaz, hogy szerintem elég esetleges, kevés szócikket tartalmaz és nem is valószínű, hogy a fentiek mellett túl sokan fordítanak energiát abba, hogy a ProZ tudásbázisát növeljék, de engem már egy-két alkalommal kisegített, így nem lehet szó nélkül hagyni. Ezen felül hasznos eszköz még a www.abbreviations.com, illetve ennek magyar megfelelője, a www.rovidites.hu, ahol betűszavakra kereshetünk rá egy egész komoly adatbázisban, de természetesen itt is jóval nagyobb méretű az angol nyelvű oldal, így elsősorban ott számíthatunk eredményre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ofszetmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr41209413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint 2007.10.29. 22:47:10

Meglehetősen specifikus, de sokat lehet belőle tanulni, és egész jó linkgyűjteménye van: angol-magyar.freeblog.hu/

ssybaf 2007.10.29. 23:19:47

Ez nagy ötlet, miért nem jutott nekem is hamarabb eszembe... +1 sör felírva angol-magyarnak!


süti beállítások módosítása