Magyarán megmondva...

Jöttünk, láttunk, lefordítottuk - és ettől kezdve nincs felfordulás.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rovatok

Értesítések

Régebbi bejegyzések

Hogyan működik?

2007.10.27. 01:03 - ssybaf

Ha valaki nem találkozott még ilyennel, és nem ismeri, hogy mi az a blog, és nagyjából hogyan működik, annak itt szeretném röviden elmagyarázni.

A blog tulajdonképpen egyfajta dinamikus, folyamatosan bővülő honlap, egy internetes napló, ahol az egyes naplóbejegyzések jellemzően fordított időrendi sorrendben követik egymást egy honlapon. Ti is így látjátok. felül látjátok a legfrissebb, ez alatt pedig sorban az egyre régebbi bejegyzéseket. Ha egy bejegyzés első néhány bekezdése után a Teljes bejegyzés>> felirat látható, akkor a további rész erre kattintva nézhető meg- ahogy ennél a bejegyzésnél is.

Mivel a szöveg alapvetően HTML, ezért természetesen minden jót el lehet benne helyezni - email címekre, más oldalakra, más bejegyzésekre vagy letölthető fájlokra mutató linkeket. Ezen felül ez még annyiban több, mint egy újságcikk, hogy az olvasó az adott bejegyzéshez megjegyzést (kommentet) is fűzhet hozzá, ami aztán a cikk után lesz olvasható. Jellemzője a népszerű blogoknak, hogy a megjegyzések gyakran elérik a cikk szövegének többszörösét, és "forró" témáknál elég hosszú viták szoktak kibontakozni, így gyakorlatilag a cikket maguk az olvasók írják.

A legtöbb blog, így ez is, rendelkezik egy kényelmi szolgáltatással, hogy ne kelljen rendszeresen felkeresni az oldalt, hogy született-e újabb bejegyzés vagy megjegyzés. Ez az úgynevezett RSS, ami egyfajta automatikus értesítésküldés. Ha egy oldal rendelkezik RSS szolgáltatással, ezt a bal oldalon látható ikonnal jelöli. Ha a baloldali hasábban (nem a cikkben) található ikon felett lévő bejegyzés vagy komment linkre kattintotok (attól függően, hogy miről kértek értesítést), akkor megjelenik egy új oldal, és ennek a megnyíló oldalnak a címsorát kell megadni a levelezőprogramotoknak. Outlook esetén új RSS csatornát a RSS feeds mappára jobb gombbal kattintva az "RSS hírcsatorna felvétele" paranccsal lehet felvenni, és akkor az Outlook az új levelek letöltésekor letölti az új bejegyzésekről és kommentekről szóló értesítéseket is. Természetesen ez más levelezőprogramokkal is működik, sőt egyes böngészőkbe a szolgáltatás közvetlenül integrálva van, például az általam használt Operába. Hogy a ti adott konfigurációtokban ez hogyan működik, azt nektek kell kikísérleteznetek, de természetesen szívesen segítek. (További részletekért lásd a wikin itt és itt.)

Még pár szó a kommentekről. A blog.hu esetén ez úgy működik, hogy ha kommentezni akartok (megjegyzést fűzni egy adott bejegyzéshez), akkor regisztrálnotok kell egy email címmel, amit a blog.hu nyitólapján percek alatt meg is tehettek. Ha ezt nem tettétek még meg, akkor például most itt a remek alkalom.

Végezetül, kikapcsolódásként pár népszerű magyar blog: CukiságA művelt alkoholista, Tékozló homár.

A bejegyzés trackback címe:

https://ofszetmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr50209377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása